2013. november 3., vasárnap

Birsalmalekvár és birsalmasajt



Birsalmalekvár,  birsalmasajt

A megmosott, meghámozott,(nagyobb darabokra) felvágott birsalmát  (a magházát is eltávolítjuk) kevés vízen feltesszük főni, kevés citromlét is adunk hozzá, s fedőt teszünk rá.  Nem kell kevergetni. Hozzáadjuk a cukrot, s ha eléggé megpuhult a birsalma, összeturmixoljuk (ekkor már nem kell a fedő). Ekkor már sűrűn kevergetjük (mert nagyon puffog, ha ott hagyjuk). Közben előkészítjük az üvegeket, s 100 fokos sütőben előmelegítjük. Amint megfelelő állagú a lekvárunk, merhetjük is el. Szárazdunsztban hagyjuk lassan kihűlni.
Én 2 kg (tisztán) birsalmához 1 kg cukrot adtam.
A birsalmasajthoz fóliával bélelt tepsibe, őzgerincformába, (vagy amibe szeretnénk)  öntjük a sűrű masszát, s hagyjuk kihűlni. Ha megdermedt, kiöntjük a formából, s tovább szárítjuk. Tehetünk bele diót is.







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése