2013. november 25., hétfő

Mézeskalács


Mézeskalács

Hozzávalók:
2 tojás
2 ek puha margarin
20 dkg méz
60 dkg liszt
20 dkg porcukor
2 kk szódabikarbóna
1 kk mézeskalács fűszerkeverék

A mázhoz:
1 tojásfehérje
10 dkg porcukor
1 csepp citromlé

Elkészítés:
A tojást kikeverjük a margarinnal és a mézzel, majd hozzáadjuk a porszerű hozzávalókat. Legalább 1 órát pihentetjük folpackba csomagolva, de legjobb, ha egy egész éjszakát pihen a tészta. Majd lisztezett deszkán kinyújtjuk, szaggatjuk, s előmelegített, 160 fokos sütőben 10-12 percig sütjük. Ha a fára is szeretnénk majd akasztani belőle, akkor egy szívószállal lyukaszthatjuk ki még sütés előtt.
Ha kihűlt, mázzal díszítjük: a tojásfehérjét kikeverjük a porcukorral (villával, egy mélytányérban), s hozzáadjuk az egy(!) csepp citromlevet. Szórhatunk rá színes tortadarát, kókuszt, stb. is.

Megjegyzés:
Egy tepsiben lehetőleg csak egy fajta legyen, mert a különböző méretű mézeskalácsoknak más-más időre van szüksége. Ne rakjuk túl közel őket egymáshoz a tepsiben, mert megdagad!
Ez elég nagy adag, a fele is elég lehet! (Nekem 9 tepsi lett most.)