2014. június 24., kedd

Ribizlilekvár

Ribizlilekvár

Hozzávalók:
5,5 kg ribizli
2,8 kg kristálycukor
40 g 2:1 dzsemfix
tartósítószer (én szalicilt használok)

Elkészítés:
Előkészítjük az üvegeket. A ribizlit alaposan megmossuk, majd leszemezzük. Feltesszük, kb. fél órát főzzük, majd kicsit lehűtjük, hogy paszírozhassuk. Paszírozás után (esetleg használhatunk gyümölcscentrifugát is), visszatesszük főni, később hozzáadjuk a dzsemfixszel elkevert cukrot. Közben az üvegeket betesszük a sütőbe, s 90-100 fokosra melegítjük be a sütőt. Egy kis tányérra teszünk egy kanálnyi lekvárt, s megnézzük pár perc múlva, elég sűrű-e már. Ha jó, merhetjük is el a lekvárt (s a tetejükre 1-1 késhegynyi szalicilt teszünk). Száraz dunsztba burkolva hagyjuk kihűlni.


Josta-ribizli lekvár


Próbaképp készült ez a lekvár, mert idén először van szép josta termésünk, s most kezd beérni.
Ehhez én most 1/3 kg jostát, 2/3 kg ribizlit, fél kg cukrot és 10 g 2:1 dzsemfixet használtam. Ugyanúgy kell készíteni, mint a ribizli lekvárt (a josta végét lecsípkedjük). Finom lett ez is, akárcsak a ribizli lekvár!