2014. szeptember 7., vasárnap

Ételízesítő házilag

Második alkalommal készült nálunk házi ételízesítő. Aki teheti, készítse otthon (persze nem agyonpermetezett zöldségekből)! Tavaly, a legelső bejegyzéseim között szerepelt az első házi ételízesítőm.

Ételízesítő

Hozzávalók (persze nem szentírás):
2,5 kg sárgarépa
1 kg zöldséggyökér
petrezselyemzöld
1 kg vöröshagyma
1 kg fejeskáposzta
1 szép zeller
zellerszár
1 szép karalábé
néhány gerezd fokhagyma
70 dkg piros húsú paprika
1,4 kg só

Elkészítés:
A zöldségeket megpucoljuk, alaposan megmossuk, majd lereszeljük (én géppel csináltam, ehhez kisebb darabokra vágtam a zöldségeket). 1 kg zöldséghez (tisztán) 20 dkg sót teszünk. Elkeverjük, majd hagyjuk állni néhány órát, hogy a sótól levet engedjen. Ezután kinyomkodjuk (gumikesztyűben) belőle a levet, majd az aszalótálcákra rétegezzük. 1-2 óránként átkeverjük/forgatjuk a zöldséget, s egészen addig aszaljuk, míg „el nem pattannak a zöldségdarabok”. Megvárjuk, míg kihűl, majd apróra/finomra daráljuk (nem kell porítani).
Ez nagy adag lett, nem volt elég a 4 aszalótálca, így 2 gáztepsibe is került elég vastagon, ezt legalacsonyabb lángon, résnyire nyitott légkeveréses sütőben szárítottam.

Összesen 1,7 kg ételízesítő lett a fenti mennyiségből.