2015. szeptember 22., kedd

A VKF! 74. fordulójára - rétes

 Rétes, ahogy a mamámtól tanultam… :)


Kislánykorom óta szeretek sütni, a mamához is mindig én mentem át segíteni rétest készíteni.  Mire átmentem, a mama már megdagasztotta a tésztát, és a töltelék is elő volt készítve, de a munka nagyja mindig visszavolt: a nyújtás valójában két emberes munka és a töltelékezés is gyorsabban megy, ha nem egy ember csinálja. Most annyi segítségem volt, hogy anya lereszelte az almát, de a többi munkát egyedül végeztem J Igaz fél napos munkát jelent a rétessütés, és töredék annyi idő alatt elfogy, és nem is lehet annyit készíteni, ami ne fogyna el, de megéri, hiszen a házi rétes mégiscsak házi rétes, a bolti össze sem hasonlítható vele!
Személyes nagy kedvencem a tökös-mákos rétes (de semmilyen más formában nem eszem meg a tököt! :) )
A képek minőségéért elnézést kérek...! :) 

Hozzávalók:

60 dkg liszt + amennyit felvesz
1 kk só
1 tojás
2 ek étolaj
3 dl langyos víz + 1 kk 20%-os ecet

Egy adagból 3 cipó lesz, én most 2 adagot készítettem, és a levágott tésztából is nyújtottam még egy tésztát, összesen 4 tepsi rétes készült.

Hozzávalók a tökös-mákos töltelékhez:
darált mák
porcukor
(finomra!) reszelt tök

A túrós-meggyeshez:
túró
1 tojás
1 cs vaníliás cukor
kristálycukor - ízlés szerint
lecsöpögtetett magozott meggy
1 ek tejföl (elhagyható)

Az almáshoz:
hámozott, reszelt alma
kristálycukor - ízlés szerint
fahéj - ízlés szerint
dara

Bele és a tetejére:
néhány ek tejföl
1 tojás
kristálycukor

A kenéshez:
étolaj vagy olvasztott zsír

Nem írtam mennyiségeket, mert nem mértem meg a tököt és az almát. A túró 90 dkg volt, ez 2,5 cipóhoz volt elég. A mák és a porcukor 35-35 dkg volt, édes is lett :)

Elkészítés:
Először is készítsük elő a töltelékeket: hámozzuk meg és reszeljük le az almát, ízlés szerint adjunk hozzá őrölt fahéjat és cukrot. Később nyomjuk ki a levét.
A túrót villával törjük össze, majd ízesítsük ízlés szerint vaníliás cukorral, kristálycukorral -  én mindig adok hozzá egy kevés tejfölt is.
Daráljuk le a mákot, s annyi cukrot adjunk hozzá, amilyen édesre szeretnénk. A tököt hámozzuk meg, s reszeljük finomra, majd nyomjuk ki a levét.
A tejfölt keverjük el a tojással, s ízlés szerint cukorral. Ezzel fogjuk „meglocsolni” a rétest „kívül-belül”.

A tésztához mérjük ki a lisztet, adjuk hozzá a sót, az egész tojást. Langyosítsuk meg a vizet, majd adjunk hozzá 1 kk ecetet. Fokozatosan dolgozzuk hozzá a liszthez, s adjuk hozzá az étolajat is, s dagasszuk. Ez kb. 20 percig tart… J Ha kész, 3 cipóba osszuk el, s letakarva pihentessük egy kis ideig.

Ha minden töltelék elő van készítve, és a tészta is pihent, jöhet a nyújtás: ehhez a cipó tetejét vékonyan kenjük meg olajjal/zsírral, s kezdjük úgy a nyújtást, mintha pizzatésztát nyújtanánk. Majd tegyük a nagy asztal közepére (mi az asztalra mindig szőttes abroszt teszünk, ahogy az régen is volt… J ), s legjobb, ha két ember nyújtja: (mindig) álljunk szemben, és haladjunk körbe egy irányban, hogy nyújtáskor ne „ugorjon el” a tészta az asztal egyik feléhez. Óvatosan nyújtsuk, lehetőleg ne keletkezzenek rajta lyukak. Ha ez megvan, locsoljuk meg olajjal, és vágjuk le körben a tésztafelesleget. Jöhet a töltelék: 
szórjuk meg finoman a túróval, majd a meggyel: a meggyet ne szórjuk túl sűrűn, mert ha nagyon sok meggy kerül bele, túl tömény lesz. Locsoljuk meg a tejföllel, majd tekerjük fel 2 oldalról. Én a 2 végét mindig levágom ilyenkor, ez külön tepsibe kerül, és ezt sütöm meg először. 
a tésztát hintsük meg vékonyan darával (hogy felszívja az alma nedvességét), majd finoman szórjuk meg a reszelt almával. Locsoljuk meg a tejföllel… 
szórjuk meg finoman a reszelt a tökkel – ügyeljünk rá, hogy ne nagy csomókban legyen a tök! Hintsük meg a porcukros mákkal, majd a tejföllel…

Amikor a tepsibe tesszük a rétest, kenjük meg a közüket olajjal is, hogy ne ragadjanak össze. Mi mindig meglocsoljük cukros-tojásos-tejföllel is, de ez akár el is hagyható.

Jó munkát! Jó étvágyat! :)

Akkor dagasszunk...! :)

Minden előkészítve




Kéééész! :)

Megkenve

Jó étvágyat!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése